top of page

Babyosteopathie - kinderosteopathie

Osteopathie bij baby's - osteopathie bij kinderen                

Anja Caers D.O.

400dpiLogo_edited.png

DE GEBOORTE VAN EEN KIND

 

De geboorte van een kind is meestal een zeer vreugdevolle en intense ervaring. Hoewel de meeste bevallingen zonder al te veel grote problemen verlopen, vraagt elk geboorteproces toch een groot aanpassingsvermogen van de baby. Het kindje wordt blootgesteld aan sterke compressie- en decompressie-krachten wanneer de baarmoeder samentrekt en moet zich een weg banen doorheen het bekken van de moeder. Gelukkig kan een baby wel wat hebben: de verschillende schedelbotjes bijvoorbeeld zijn nog lichtjes plooibaar en kunnen  op sommige plaatsen over elkaar schuiven. Mooi als de natuur in elkaar zit, verdwijnen deze kleine aanpassingen meestal spontaan in de loop van de eerste weken.

​

ONTSTAAN VAN BEWEGINGSVERLIEZEN

 

In sommige omstandigheden echter kunnen de krachtinwerkingen tijdens de bevalling te groot zijn waardoor compensaties in de schedel, het bewegingsapparaat of de organen van het kindje aanwezig blijven:

  • abnormale ligging (stuitligging, ‘sterrenkijker’, aangezichtsligging, ...)

  • moeilijke spildraai, moeilijke geboorte van de schouders, meeduwen op de buik van de moeder,...

  • navelstreng rond het nekje

  • prematuriteit

  • ...

 

Met name wanneer er medisch ingegrepen moet worden  tijdens de bevalling (inleiding, epidurale verdoving, ventouse, keizersnede, enz.) is het risico groter dat het kindje bewegingsverliezen oploopt.

 

Daarnaast kunnen ook vroegere factoren (tijdens de zwangerschap) zoals meerling-zwangerschap, smal bekken van de moeder, vroegtijdige indaling, langdurige fysieke of emotionele stress, of latere factoren zoals  infecties, traumata (val), lang gebruik van fopspeen, duimzuigen en onaangepaste voeding/medicatie een rol spelen in het optreden van bewegingsverliezen en het verstoren van de lichaamsbalans.

Elke verstoring van evenwicht in het lichaam van de baby kan een impact hebben op zijn totale ontwikkeling. Een baby staat immers nog aan het begin van zijn ontwikkelingsfase: hij groeit, ontwikkelt motorische vaardigheden, leert praten,...

Hoe vroeger een verstoring wordt aangepakt, hoe sneller de balans in het lichaam hersteld kan worden.
Vandaar heeft osteopathie bij baby's naast een curatief  ook een zeer preventief karakter.

​


SIGNALEN BIJ DE BABY

 

spijsverteringsproblemen:
onrustig drinken, moeilijk boeren, naslikken, teruggeven, krampen, stoelgang-problemen,...

  • onrust, huilen, slaapproblemen

  • spijsverteringsmoeilijkheden: krampjes, reflux, drinkmoeilijkheden, constipatie, ...

  • asymmetrie van het hoofdje of aangezicht

  • pijn/moeilijkheden bij dagelijkse handelingen (trui over hoofdje doen, arm omhoog houden,...)

  • abnormale houdings- of bewegingspatronen, zoals verkrampen, overstrekken, voorkeurs- of dwangmatige houding, hoofdbonken of -wrijven, asymmetrie in  houding of beweging, abnormaal kruip- of gangpatroon (bv. schuiven op het zitvlak).

  • algemene verzwakte immuniteit, allergie, astma, eczemarecidiverende infecties: keelontstekingen, oorontstekingen, sinusitis,...


SIGNALEN BIJ GROTERE KINDEREN

 

  • spijsverteringsklachten: buikpijn, constipatie/diarree, ...

  • bedplassen, recidiverende blaasontstekingen,...

  • scoliose, rugpijn, nekpijn, hoofdpijn

  • slaapproblemen
    immuniteitsproblemen: allergie, eczema, sinusitis, recidiverende infecties,...i

  • gedragsproblemen, ADHD, hyperactiviteit, nervositeit, tics

  • leerproblemen, lateralisatieproblemen, concentratiestoornissen, ...

  • motorische problemen, sensorische integratieproblemen, spraakproblemen, coördinatieproblemen,...

  • verhoogde gevoeligheid/hypersensitiviteit

  • ...

WAT DOET EEN OSTEOPAAT?

 

Na een uitgebreid vraaggesprek zal de osteopaat je kindje aandachtig bekijken en onderzoeken: met lichte handvattingen wordt het hoofdje, de wervelkolom, de ledematen en de organen aan een bewegingsonderzoek onderworpen. Indien er belangrijke blokkades worden gevonden, worden deze met zeer zachte technieken vrijgemaakt, steeds met respect voor het kindje.


BEHANDELT ELKE OSTEOPAAT  KINDEREN?

 

Hoewel elke osteopaat in zijn 5-jarige opleiding een  basis heeft gekregen waarmee hij ook kinderen kan behandelen, is er een groeiend aantal osteopaten dat zich middels bijscholingen verder heeft toegespitst op baby's en jonge kinderen. Een kind is geen kleine volwassene en vraagt een andere aanpak, andere onderzoeks- en behandelmethoden en vooral ook veel feeling en flexibiliteit. In deze bijscholingen wordt naast de medische basisvakken zoals anatomie, fysiologie, embryologie en pathologie dieper ingegaan op de verschillende ontwikkelingsfasen van het kind en problemen die hierbij kunnen optreden.  
Het is aan te raden bij het maken van een afspraak te vragen naar de ervaring en bijscholingen van de osteopaat betreffende het behandelen van kinderen.

 

Anja, is gespecialiseerd in het behandelen van baby’s en kinderen.

​

​​

Wat kan jij alvast doen als ouder?

Als je kindje kampt met spijsverteringsmoeilijkheden (krampjes, reflux, eetproblemen,...) of met slaapmoeilijkheden, huilbuien of onrust, zijn er ontzettend veel dingen die jij als ouder kan doen. Neem zeker een kijkje op de site Happybabycoach.com, waar je interessante blogs, webinars, trajecten en cursussen kan vinden.

TIP

Vul de ritmekaart in en breng deze mee bij je eerste consult.  Dit kan een enorme meerwaarde zijn om sneller in te schatten waar het moeilijk loopt en hoe we kunnen helpen.

Vragen of meer info: acvo-anja.caers@telenet.be

Online cursussen
HBC.png
HBC.png
Schermafbeelding 2023-01-03 om 09.17.32.png
Pas bevallen?

Volg dan zeker de gratis videocursus "Babysignalen", om je baby gemakkelijker te leren lezen!

a babysignalen.png
Scherm­afbeelding 2023-06-10 om 14.20.42.png
bottom of page