CENTRUM voor GROEI & ONTWIKKELING
Praktijk Patrick Claes - Anja Caers
Riemstraat 79 2970 Schilde
LOW-fodmap dieet
Voor wie?
-
Mensen met darmklachten, spastisch colon (IBS/Irritable Bowel Syndrome), brandend maagzuur, zure oprispingen
-
Zogende moeders (bij baby met reflux/koliek/darmklachten)
​
Waarop is dit voedingsplan gebaseerd?
​
Doorheen de jaren heb ik verschillende interessante strekkingen in de voedingsleer bestudeerd, zoals ‘gescheiden voedingscombinaties’, raw food, paleo-dieet, 5-elementenleer, FODMAP-dieet,…
Al gauw werd duidelijk: zoveel diëten, zoveel visies…en allen hebben ze wel hun voor- en hun nadelen.
Enkele voorbeelden:
​
-
Rawfood is bijvoorbeeld zeer gezond, maar kan voor mensen met gevoelige darmen te belastend zijn. Voor zogende mama's is het ook niet ideaal om mee te starten in de borstvoedingperiode omdat de overgangs-/ontgiftingsperiode naar rawfood te heftig kan zijn.
-
De 5-elementenleer is vanuit energetisch standpunt heel waardevol, maar werkt met voedingsmiddelen met een vaak hoog fodmap-gehalte (zie hieronder), waardoor mensen met prikkelbare darmen of baby’s met reflux of kolieken hier toch sterk op reageren.
-
Het FODMAP-dieet is een zeer recent dieet dat meer en meer bijval krijgt (FODMAP = Fermenteerbare Oligosacchariden (fructanenen galacto-oligosacchariden), Disacchariden (lactose), Monosacchariden (fructose) en Polyolen (Mannitol, Maltitol, Xylitol en Isomalt). Wat me als baby-osteopaat opviel toen ik het eerst las, was dat de voedingsmiddelen die thuishoren in een FODMAP-dieet vaak ook net voedingsmiddelen zijn waarvan ik de ervaring had dat baby’s met ernstige spijsverteringsklachten er gunstig op reageerden. Toch zijn er ook voedingsmiddelen in de FODMAP-lijst, die ik ondanks het lage FODMAP-gehalte een absolute no-go vind omwille van te darmbelastend op een andere manier of gewoon erg ongezond : sinaasappels, zuurkool, spuitwater, glutenvrije croissants of broodjes,…
​
Daarom heb ik een lijst gemaakt met voedingsmiddelen en enkele recepten uitgewerkt die laag zijn qua FODMAP-gehalte én gezond zijn voor zowel zogende moeders die een baby hebben met spijsverteringsmoeilijkheden als voor mensen met klachten zoals spastische darmen, maagzuur, of chronische diarree.
​
Veel succes!
​
Anja Caers, baby- en kinderosteopate
​
​
​
Medische disclaimer:
Deze richtlijnen hebben als doel de lezer de basisprincipes van een gezond eetpatroon te leren en zijn informatief. Ze zijn op geen enkele wijze bedoeld om medisch advies te vervangen.
Raadpleeg altijd uw huisarts voordat u belangrijke veranderingen in uw eetgewoonte aanbrengt en ga verstandig om met adviezen. Bij gekende allergieën of specifieke problematieken, bespreek uw dieet altijd met een professional met kennis terzake.
De informatie is verzameld uit vele verschillende bronnen en door persoonlijke ervaringen.
​