CENTRUM voor GROEI & ONTWIKKELING
Praktijk Patrick Claes - Anja Caers
Riemstraat 79 2970 Schilde
Jouw voeding tijdens de borstvoedingsperiode
Wat is een gezond voedingspatroon bij borstvoeding?​
​
Een vraag die me vaak gesteld wordt, maar waar geen eenduidig antwoord op gegeven kan worden. Over gezonde voeding zijn de meningen ontzettend verdeeld. Toch kunnen we er niet buiten dat alles wat jij eet, onrechtstreeks ook invloed heeft op je baby. Borstvoeding wordt gemaakt uit jouw bloed. Afhankelijk van jouw darm- en borstmicrobioom én het darmmicrobioom van je baby kan je baby dus anders reageren op de moedermelk.
Het is daarom per definitie onmogelijk een richtlijn uit te schrijven die voor iedereen de perfecte is. Iedereen heeft een ander gestel en (eventuele) gevoeligheden.
​
Wel heb ik, door systematisch kinesiologisch te testen en baby’s op te volgen, kunnen vaststellen dat er een aantal voedingsmiddelen zijn waarop veel baby's minder goed reageren.
​
Daarnaast zijn er voedingsmiddelen die belastend en verzwakkend kunnen werken op de spijsvertering van de baby, terwijl ze misschien niet onmiddellijk deze reactie tonen.
​
Daarom maakte ik een lijstje met algemene voedingsrichtlijnen bij borstvoeding. Het is absoluut niet de bedoeling dit dogmatisch te moeten volgen. Eet je toch iets van de voedingsmiddelen die ik als 'te vermijden' heb vermeld, geniet er dan ook gewoon van en voel je niet schuldig, dat is allerminst mijn bedoeling.
​
​
Voedingsrichtlijnen bij kolieken, reflux, krampjes
Als je baby het erg moeilijk heeft, veel huilt en klachten vertoont zoals een opgezet buikje, stinkende ontlasting, krampjes, reflux, winderigheid, kolieken, eczeem,… of jij zelf een gevoelige spijsvertering hebt (prikkelbare darmen, wisselende ontlasting, constipatie, diarree, winderigheid, misselijkheid, zuurbranden), kunnen er diverse oorzaken zijn die aan de basis liggen van deze problemen.
Tijdens een behandeling kunnen we altijd bekijken of er intoleranties aanwezig zijn en in hoeverre bepaalde voedingsmiddelen al dan niet verstorend kunnen werken.
​
Toch is er alvast één erg grote factor waar jij alvast aan kan bijdragen, en niet zo’n onbelangrijke ook: zo gezond mogelijk eten, waarbij de spijsvertering optimaal versterkt wordt en minimaal belast.
En wees gerust dat deze inspanning op langere termijn absoluut zijn vruchten zal afwerpen!
De mate waarin jij gezonde voeding tot je neemt en deze goed verteert zal altijd invloed hebben op de kwaliteit van je borstvoeding.
​
.
​
​
Anja Caers, baby- en kinderosteopate
​
​
Medische disclaimer:
Deze richtlijnen hebben als doel de lezer de basisprincipes van een gezond eetpatroon te leren en zijn informatief. Ze zijn op geen enkele wijze bedoeld om medisch advies te vervangen. De informatie is verzameld uit vele verschillende bronnen en door persoonlijke ervaringen.
Raadpleeg altijd uw huisarts voordat u belangrijke veranderingen in uw eetgewoonte aanbrengt en ga verstandig om met adviezen. Bij gekende allergieën of specifieke problematieken, bespreek uw dieet altijd met een professional met kennis terzake.
​